AUTOPHAGY
NOBEL PRIZE IN MEDICINE, 2016: AUTOPHAGY
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016,
was awarded to a professor of Tokyo Institute of Technology: Yoshinori Ohsumi, because he elucidated the mechanisms of autophagy, a
process that degrades and recycles cellular components, allowing to form embryos in the
most appropriate ways, degraded protein components, remove bacteria,
etc., or, in the case of mutations of genes causing no adequate autophagy -not completely degrade waste proteins-, storing not useful proteins (Alzheimer's disease) or chronic diseases such as diabetes. Although since 1960
was known that cells could destroy their enclosing components in vesicles and
transporting them to recycling areas (lysosomes and autophagosomes), it was
only in 1990 when Ohsumi using yeast identified essential genes of autophagy and later
discovered similar mechanisms in humans. Autophagosomes can engulf cell
contents, damaged proteins and organelles. Ohsumi studied thousands of yeast mutants, discovering 15
essential genes. Thus it is known today that autophagy is controlled by a
cascade of proteins, each regulating one
stage of initiation
and formation of autophagosomes. Autophagy control important physiological functions especially
those in which certain cellular components need to be degraded and recycled to
provide new energy and cellular building blocks; essential cellular processes
against starving and stress. View higher, autophagy is a
mechanism for quality control, critical phase to counteract the effects of aging. Although we ignored
why
the Nobel Prize of Medicine was awarded to a
single scientist, we are happy to
know that Ohsumi is first a human being, a man of very high values, honest, modest,
ready to put his own person
in the last place in a row of elite scientists.
PREMIO NOBEL DE MEDICINA,
2016: AUTOFAGIA
El premio Nobel en Fisiología o, Medicina, 2016 fue concedido a un profesor del
Instituto Tecnológico de Tokio : Yoshinori
Ohsumi, por haber dilucidado los
mecanismos de la autofagia, un proceso que degrada y recicla componentes
celulares, permitiendo dar la forma más
adecuada a embriones en formación,
eliminar componentes proteicos degradados de bacterias, etc., o, en el caso de
mutaciones de genes que controlan la
autofagia a no degradar completamente restos proteicos innecesarios,
almacenando proteínas no útiles (Enfermedad de Alzheimer) o enfermedades
crónicas como la diabetes. Aunque desde
1960 se conocía que las células podían destruir sus componentes
encerrándolos en vesículas y transportándolos a áreas de reciclaje (lisosomas y
autofagosomas), fue recién en 1990 en que Ohsumi, empleando levaduras logro identificar los genes esenciales de la autofagia
descubriendo más tarde mecanismos similares en humanos. Los autofagosomas pueden engullir
contenidos celulares, proteínas dañadas y organelas. Ohsumi estudio miles de levaduras mutantes,
descubriendo 15 genes esenciales. De este modo se sabe hoy que la autofagia es controlada por una cascada de proteínas
cada una regulando un estadio distinto de iniciación y formación de
autofagosomas. La autofagia controla importantes funciones fisiológicas especialmente
aquellos en que ciertos componentes celulares necesitan ser degradados
y reciclados a fin de proporcionar energía y nuevos bloques de construcción
celular ; procesos celulares esenciales frente
a la desnutrición y el estrés. Vista a mayor altura, la autofagia es un mecanismo de control de calidad, crítico para contrarrestar los efectos del
envejecimiento. Aunque ignoramos porque
le dieron el Premio Nobel de Medicina a un solo científico en Medicina, nos
contentamos al saber que Oshumi es antes que científico, un ser humano de dotes muy elevadas, honesto, modesto, presto a ponerse motu proprio en el último lugar de una
fila de científicos de elite.
Labels: autophagosomas, autophagy, lysosomas
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