Sunday, June 01, 2008

GM FOODS: GOOD or REALLY BAD?


Are good or bad -for the humanity- foods genetically modified: GM?. After 10 years of growing crops and bigger consumption of GM in diverse parts of the world, the good or bad term has become relative, depending on the glass with which anyone look at the things and the scientific knowledge that anyone has in this respect. For Europe they are bad because they have an surplus of organic foods. For extensive areas of Africa and India -harassed of continuous droughts, bad time and poverty -they are obviously a great hope. For certain farmers and enviromentalists (monopoly on seed stocks by giant multinationals, cross-contamination of non-GM crops and organisms, crop failure, economic ruin for farmers, threats to biodiversity, potential risks to human health), that prefer organic foods, they are bad. For growing new farmers who use GM seeds, it means abundant crops, smaller earth employment, less sprays, less fertilizers. The certain thing is that after 10 years of human consumption of GM, these not alone don't damage the health, but rather neither seem to contaminate the environment. The absence of undesirable effects in human, confirms what in genetics is calling: vertical genetic transmission (genetic exchanges by fertilization), coexistent beside another: horizontal genetic transmission, usually not percibible, happening among all alive organisms (including human), mediated by virus and other, contributing by means of natural selection to improve the adaptation of species to its changing environments.

The growing acceptance of foods GM is also stimulated for: I) the savage increment of prices of organic foods (corn, wheat, oily seeds), induced by economic reasons and bad time including the massive employment of lands in biofuel generation (ethanol) II) In USA and India this technology is used massively in the generation of foods that contain soy and although Europe resists, some managers feed their pigs with GM foods, containing 20 % of soy III) In Africa a change is perceived that goes from the initial rejection until a growing acceptance (Uganda), in what could become an alimentary revolution without precedents in the humanity's history. While the countries take position in this respect somebody pick up large benefits: Monsanto, monopolic distributor of GM seeds.


ALIMENTOS MODIFICADOS GENETICAMENTE : ¿BUENOS o MALOS?
¿Son buenos o malos -para la humanidad- los alimentos modificados genéticamente :GM?. Tras 10 años de crecientes cosechas y mayor consumo de GM en diversas partes del mundo, el término bueno o malo ha devenido en relativo, dependiendo del cristal con que se miren las cosas y los conocimientos científicos que se tengan al respecto. Para Europa son malos porque tienen un exceso de alimentos orgánicos. Para extensas zonas del Africa y la India -acosadas de continuo por sequias, mal tiempo y pobreza- son obviamente una gran esperanza. Para ciertos agricultores y medioambientalistas que prefieren a muerte alimentos orgánicos, son malos. Para crecientes nuevos agricultores usar semillas GM, significa cosechas abundantes, menor empleo de tierra, menos sprays, menos fertilizantes. Lo cierto es que después de 10 años de consumo humano de GM, estos no solo no dañan la salud, sino que tampoco parecen contaminar el ambiente. La ausencia de efectos indeseables en humanos, confirma lo que en genética se dá en llamar : trasmisión genética vertical (intercambios genéticos por fertilización), coexistente al lado de otra : horizontal, usualmente no percibible, efectuada de antiguo entre todos los organismos vivos (incluyendo humanos), mediada por virus y otros, contribuyendo mediante la selección natural a mejorar la adaptación de las especies a sus cambiantes medios ambientes.
La creciente aceptación de los alimentos GM es estimulada además por : I) el salvaje incremento de precios de alimentos orgánicos (maíz, trigo, semillas aceitosas), inducida por razones económicas y mal tiempo incluyendo el masivo empleo de tierras en la generación de biofuel (etanol) II) En USA y la India se emplea masivamente esta tecnología en la generación de alimentos que contienen soya y, aunque Europa se resiste algunos empresarios alimentan sus cerdos con alimentos GM, conteniendo 20% de soya. III) En Africa se percibe un cambio que vá desde el rechazo inicial hasta la creciente aceptación (Uganda), en lo que podría devenir en una revolución alimentaria sin precedentes en la historia de la humanidad. Mientras los países toman posición al respecto alguien se beneficia : Monsanto, distribuidor monopólico de semillas GM.

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