LARGER LIFESPAN
In 1960 J B Haldane sustained that fertile people until advanced age, have larger lifespan than their counterparts. In the last years larger lifespans are related to diets restricted in calories (30% less), the same ones that prolong lifespans in worms and mice. According to some biologists such diets in humans would make them have longer lifespan and resistant to many illnesses. The successes achieved in animals allow some biologists to affirm that lifespan is not rigid or immutable. The bristlecone pine lives 5,000 years and some corals 4,000 years. The problem of multicellular organisms (human among them), is the division of cellular functions. Germinal cells in charge of cellular division were assigned to live forever, as long as the somatic ones (dedicated to specialization), became disposables being this the reason for which we die. Not making the hydra, functional distinction among their germinal and somatic cells, she self-regenerate its body parts, indefinitely. This way the possibility to extend the lifespan is feasible. According to Gerald S. Wilkinson the problem in species of long life is to have cells under control, so they don't become cancer.
Now, scientists have discovered unique genes that regulate growth, eating, fertility, energy metabolism and longevity and proteins like sirtuins that when detecting low resource of energy in activated cells, promote effects similar to caloric restriction. At the moment are examined the effects of green tea, the resveratrol, a chemist found in red grapes and some other plants, with powerful antioxidant properties that enhance longevity, rapamycin and others. As it is known body oxidants damage the DNA, the collagen and elastin fibers turning regulation of genes less precise.
En 1960 Haldane sostenía que personas fértiles hasta edad avanzada eran más longevas que sus pares. En los últimos años la longevidad prolongada es relacionada con dietas restringidas en calorías (30% menos), las mismas que prolongan la vida útil de gusanos y ratones. Según algunos biólogos tales dietas en humanos los harían más longevos y más resistentes a muchas enfermedades. Los éxitos logrados en animales permiten a algunos biólogos afirmar que la vejéz no es immutable. El bristlecone pine vive 5,000 años y algunos corales 4,000 años. El problema de los organismos multicelulares (humanos entre ellos), es la división de las funciones celulares. Las células germinales encargadas de la división celular fueron asignadas a vivir por siempre, en tanto las somáticas (destinadas a especializarse), devinieron en descartables siendo esta la razón por la que morimos. Al no hacer la hidra distinción funcional, entre sus células germinales y corporales se autoregenera indefinidamente. Vistas las cosas asi la posibilidad de extender la vida es factible. Si un raton fértil tuviese alas la selección natural lo tornaría más longevo. Según Gerald S. Wilkinson el problema en especies de larga vida es tener las células bajo control, de modo que no se conviertan en cáncer.
De momento se han descubierto genes únicos que regulan y relacionan el crecimiento, la ingesta alimenticia, la fertilidad, el metabolismo energético y la longevidad. Asimismo proteínas dentro de ellas, las sirtuinas, que al detectar reservas bajas de energia en celulas activadas, promueven efectos semejantes a la restricción calórica. Actualmente se examinan los efectos del té verde, el resveratrol, un químico hallado en uvas rojas y algunas otras plantas, con propiedades antioxidantes promotoras de longevidad, la rapamicina y otros. Como se sabe los oxidantes corporales, dañan al DNA, el colágeno, las fibras de elastina corporal, tornando la regulación de los genes menos precisa.
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