Although for many years, the existence of a narrow parental relationship was suspected among the teosinte (extinct wild grass from Mexico, Guatemala and Nicaragua) and the modern maize; alone in the recent years was confirmed this theory, validating for the first teosintes a 9,000 year-old antiquity. After a patient domestication prehispanic natives transformed some teosintes in maize. George W. Beadle (Nobel Prize in 1958), was the first one in establishing that teosinte and modern maize had similar chromosomes. Crossing both species he obtained hybrids that he crossed again, scoring the times that ancestral forms appeared. This way he established that modern maize is the domesticated form of teosinte. Genetically, all teosintes are similar to teosintes coming from the tropical central area from Balses River of southern Mexico, called cradle of the evolution of the maize. For if it was little, Anthony Ranere (University of Temple) and Dolores Piperno (Smithsonian National Museum Natural of History), have discovered in Xihuatoxtla : mill tools with residues of maize and deposits of this vegetable with a 8700 year-old antiquity.
Aunque desde hace muchos años, se sospechaba la existencia de una estrecha relación parental entre el teosinte (arbusto silvestre extinto de Méjico, Guatemala y Nicaragua) y el maíz moderno; solo en los últimos años se ha confirmado esta teoría, validándose para los primeros teosintes, una antigüedad de 9,000 años. Tras una paciente domesticación los indígenas prehispánicos transformaron algunos teosintes en maiz. George W. Beadle (Premio Nobel en 1958), fué el primero en establecer que el teosinte y el maiz moderno tenian cromosomas similares. Cruzando ambas especies obtuvo hibridos que volvió cruzar, anotando las veces en las que las formas ancestrales aparecian. De esta forma estableció que el maíz moderno es la forma domesticada del teosinte. Genéicamente, todos los teosintes son similares a los teosintes procedentes de la zona tropical del valle central del rio Balsas del sur de Méjico, denominada cuna de la evolución del maíz. Por si fuera poco, Anthony Ranere (Temple University) y Dolores Piperno (Smithsonian National Museum of Natural History), han descubierto en Xihuatoxtla herramientas de molienda con residuos de maíz y depósitos del vegetal con una antigüedad de 8700 años.
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